Adı Soyadı : Ayhan Dayoğlu
Yaş : 50-59
Koçluk Seviyesi :
- FCPC
- ICF PCC
ICF Onaylı Koçluk Eğitimleri
- FLOW Coaching Institute: Unleash Your Creative Potential Towards Positive Shift-ACTP
- Flow Team Coaching
- Euroasian Gestalt Coaching Program
- Euroasian Group Works
- Flow Team Coaching
Diğer Koçluk Eğitimleri
- Adizes Institute- Roles Leadership Styles
- Adizes Institute- Integrators Training
Koçluk Deneyimi (Saat) : 1000 – 2500
Koçluk Alanı:
- Şirket İçi
- Şirket Dışı
Koçluk Eğitimi Veriyor mu? : Evet
İletişim Dili :
- Türkçe
- İngilizce
Koçluk Verdiği Organizasyon Türleri :
- Global şirketler
- Yerel şirketler
- Aile Şirketleri
- Sivil Toplum Kuruluşları
Koçluk Verdiği Sektörler :
- Telekomünikasyon
- Medya
- Enerji
- İmalat Mühendislik Taahhüt
- Bilgi Teknolojileri
- Finansal Hizmetler
- Sigorta
- Otomotiv & Ulaştırma
- Perakende ve Tüketim
Ücretsiz Tanışma Oturumu : Evet
- Doktora – Devam ediyor
- Yüksek Lisans – İş idaresi
- Yüksek Lisans – İmal Usulleri
- Lisans – Makine Mühendisi
- Lise – Teknik Lise
Diğer –
- Flow Coaching Institute Türkiye- Yönetici Direktör, Koç, Eğitmen Aralık,2012 Devam ediyor
- Arkeon Danışmanlık Ltd. – Kurucu, Danışman Ağustos, 2016 Devam ediyor
- Adizes Institute LLE – Ülke Yöneticisi Eylül, 2018 Devam ediyor
- Ana Sigorta A.Ş. – Yönetim Kurulu Üyesi Eylül, 2020 Devam ediyor
- Bilgi Üniversitesi – Öğretim Görevlisi Ekim, 2021 Devam ediyor
- Auto King – CEO Ağustos, 2016 Ağustos, 2018
- Aksigorta T.A.Ş.- İcra Kurulu Üyesi, Genel Müdür Yardımcısı Ekim, 2011 Ağustos, 2016
- Temsa Egypt – Genel Müdür Haziran, 2009 Ekim, 2011
- Temsa Global A.Ş.- Direktör Temmuz, 1998 Mayıs, 2009
- Boronkay A.Ş. – Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Kasım, 1992 Haziran, 1998
Ayhan Dayoğlu, 1988 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) Makina Mühendisi olarak mezun olmuştur. Daha sonra YTÜ ve Sabancı Üniversitesi’nden sırasıyla MBA ve Executive MBA derecelerini almıştır.
Ayhan, 1992 yılında Daf Bus ve Thermo King’den sorumlu satış sonrası servis müdürü olarak Boronkay’da çalışmaya başladı. 1998 yılında yedek parça ve satış sonrası hizmetler müdürü olarak Sabancı Holding’e ait Temsa’ya geçti. Daha sonra Türkiye pazarında satış, pazarlama, satış sonrası servis & yedek parça aktivitelerinden sorumlu otobüs grubu yönetici direktörü oldu ve Adana’ya taşındı. Ayhan, daha sonra Temsa Egypt’in genel müdürlüğüne atandı ve Ekim 2011’e kadar Kahire’de yaşadı.
Temsa’da geçen uzun ve eğitici dönemden sonra Ayhan, Sabancı Holding ve Ageas’ın hissedarı oldukları Aksigorta’ya icra kurulu üyesi ve hasar ve operasyondan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak atandı. Ayhan, Aksigorta’da 350 milyon USD’lik hasar bütçesini yönetti ve şirketin büyüme ve kârlılığını desteklemek için hasar ve sağlık operasyonlarını yeniden yapılandırdı.
Ayhan, kuruluşların yıkıcı zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için 2016 yılında Flow Coaching Institute Türkiye ve çevre ülkeler temsilcisi Arkeon Danışmanlık Ltd. Şti.’yi kurdu. Belirsiz dönemlerde şirketler için inovatif yaklaşım sergileyerek gerekli çalışmaları yapma konusunda en önemli konunun üretken / mutlu çalışanlar olduğuna inanan Ayhan çevresindeki insanların becerilerini geliştirmeye odaklanmaktadır.
ACTP onaylı Gestalt Koçluğu, Gestalt Group Koçluğu, Flow Takım Koçluğu ve Adizes Entegratör Programlarını tamamlayan ve yönetim ve strateji alanında doktora çalışmasına devam eden Ayhan 1.500 saatin üzerinde bireysel ve kurumsal grup koçluk, mentorluk ve eğitici koçluk tecrübesine sahiptir.
Hali hazırda Ana Sigorta A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesi de olan Ayhan evli ve bir çocuk babasıdır.
Birebir Koçluk Hayatımı Nasıl Değiştirdi
Günümüzde değişim hızı sürekli olarak artıyor. Uzaktan bakıldığında değişim basit bir şey gibi gözükse de değişime uyum kişi üzerinde ciddi stres ve baskıya neden oluyor. Bu etkileri ortadan kaldırmak ya da en azından seviyesini düşürmek için değişim yönetimi yapmak gerekiyor.
Türk Dil Kurumu değişim yönetimini aşağıdaki gibi tanımlıyor:
“Hızla değişen bir ortamda ayakta kalabilmek ve rakiplerin önüne geçebilmek için şirketin/kişinin kendini yenilemesi, değişim fırsatlarını çözümleyip ortaya çıkan potansiyeli değerlendirmesi ve en uygun stratejinin belirlenip bunun uygulanması için yeniden örgütlenme ve yapılanma işi.”
Deneyimlerime göre bu söylemesi kolay ama yapması zor bir iş.
Zira bunu 2001 yılı ekonomik krizi yıllarında Temsa’da genç bir yöneticiyken çok yakından deneyimledim. O yıllarda Temsa’da krizin etkilerini bertaraf etmek için Sayın Mehmet Buldurgan önderliğinde büyük ve stresli bir değişim yönetimi icra ediliyordu. Çalışma kapsamında bir taraftan süreçler ve ERP yeniden tasarlanıyor bir taraftan da organizasyonda ciddi bir değişim yapılıyordu. Bu kapsamda bölümler hatta şirketler birleştiriliyor çalışanlar her gün yeni bir görevle karşı karşı kalıyorlardı.
İşte bu ani ve hızlı değişimler herkesi olduğu gibi beni de derinden etkiliyor, üzerimde zaman zaman soluğu hastanede aldığım ciddi baskılar oluşturuyordu.
İşte krizlerle geçen günlerden birinde o günlerde yöneticim bugünlerde Hocam olan Sayın Dr.Yusuf Soner bana hayatımı değiştiren tek cümlelik bir tavsiyede bulundu:
“Ayhan, sen önce bir kendine baksana”
Sen kendine bir baksana! İçinde muazzam bir derin anlam taşıyan bir cümle.
Bu tavsiyeden sonra “Değişim yaratmak istiyorsam önce kendim değişmeliyim” dedim ve işe koyuldum. İlk olarak bilgimi arttırmaya odaklandım. 35-40 kitabı üç ay gibi kısa bir sürede okudum. Okurken koçluk olgusuyla tanıştım. Kendime bir koç aramaya başladım. O yıllarda Türkiye’de sınırlı sayıda koç vardı. Yolum işini severek yapan bir koç ile kesişti. Çalışmaya başladık.
Koçluk çalışmamız sırasında kendimi tanıdım, değerlerimi far ettim, kısa/orta ve uzun vadeli hedeflerimi belirledim, icra planlarımı yaptım ve uygulamaya koydum.
Aradan bir süre geçtikten sonra Sabancı Holding İnsan Kaynakları bölümünden bir davet aldım. Davete icabet ettiğimde genel müdürüm ve direktörümün de toplantıda olduğunu gördüm. Sorularından ve yorumlarından bendeki değişimin sebebini öğrenmek istediklerini anladım ve yaptıklarımı anlattım. Şaşırdılar. Böyle planlı bir değişim yönetimi hikayesi beklemiyorlardı galiba.
Toplantıdan ayrılırken beni Sabancı Lider Yetiştirme Programı’na aldıklarını paylaştılar. Çok sevindim.
Bunu takiben zorlu bir eğitim ve gelişim dönemi daha başladı benim için. Bir tarafta eğitimler diğer yandan Sabancı Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı. Günler ve haftalar birbirine girdi.
Ancak her sabrın sonunda selamet vardır. Ben de çalışmalarımın sonunda önce direktör sonra genel müdürlük yapma fırsatını elde ettim ve çok özel bir görevle Mısır’daki o günlerde Türkiye’nin ilk ve tek yurt dışı otomotiv üretim üssü olan Temsa Egypt’de Arap Baharına kadar birçok ilke imza atma fırsatını elde ettim.
Daha sonra yolum sevgili uzun süredir Kanada’da olup bir proje için Türkiye’ye gelen Talyaa Vardar ve Murat Vardar ile kesişti. Flow Institute Koçu olarak birlikte çalışmaya başladık.
Başarılı projelere birlikte imza attık.
Hedefim emekli olduğumda beyaz yaka olarak çalışmak yerine koçluk, mentorluk ve danışmanlık tarzı işler yapmaktı. Bu doğrultuda emeklilik dönemi geldiğinde ilk fırsatta Aksigorta’daki beyaz yaka görevimden Yönetim Kurulu Başkanım Sayın Haluk Dinçer’den müsaade alarak ayrıldım. Kendi yolumda ilerlemeye başladım.
Bugünlerde Flow Instıtute Türkiye temsilcisiyim. Talyaa ve Murat ile çalışıyorum. Global ölçekte koçluk ve liderlik eğitimleri hazırlayıp düzenliyoruz. Bir taraftan şirketim Arkeon Consulting çatısı altında şirketlere danışmanlık projeleri yapıyorum. Ayrıca Yönetim ve Strateji konusunda doktora çalışmama devam ediyorum.
Sevgili dostlar; sonuç olarak birebir koçluk çalışması benim hayatımı değiştirdi. Deneyimli bir koç ile çalışmak hayatınızı değiştirmenize ve arzuladığınız sonuçlara ulaşmanızda yardımcı olacaktır. Ben yaptım, oldu. Size de öneririm. Koçluk ve etkileri ile bilgi almak isterseniz lütfen bana yazın.
Ayhan Dayoğlu
06.08.2022